Fiecare rundă din Superliga îți aduce exclusiv în ProSport rubrica Secretele din Meciul Etapei, provocarea pe care jurnalistul Gabriel Berceanu și antrenorul invitat al fiecărei săptămâni au lansat-o suporterilor de la începutul lui 2024! Tuturor celor care trăiesc fotbalul pasionați de elementele tactice, dornici să înțeleagă adevărații eroi din teren, mutările tehnicienilor și explicația fazelor decisive. Astăzi, analizăm din perspective inedite U Cluj – Dinamo 3-3.
Secretele din Meciul Etapei înseamnă o radiografie realizată în exclusivitate de un tehnician român pe marginea duelului din Superliga. Apoi, repere evidențiate de Gabriel Berceanu, jurnalist ProSport, care rescriu istoria partidei dintr-o perspectivă specială, între catedrala peluzei și memoria subiectivă a generațiilor. Iată analiza realizată în această rundă împreună cu tehnicianul Nicolae Grigore, actualul selecționer al României U16!
Ca fotbalist, Nicolae Grigore a îmbrăcat de patru ori tricoul naționalei României și a jucat sute de meciuri în total pentru Rapid București, FC Brașov, Al Ettifaq (Arabia Saudită), Apollon Limassol (Cipru), Dinamo București și FC Voluntari, cucerind cu giuleștenii titlul de campion, trei Cupe și trei Supercupe ale României. Ca antrenor principal, dincolo de experiențele ca secund în Giulești sau la naționala noastră de tineret, Grigore a pregătit naționala U17 a României, Rapid București și Metaloglobus București. Din iulie 2023 este selecționer al România U16.
U Cluj – Dinamo 3-3. Secretele din Meciul Etapei cu Nicolae Grigore
Iată, întâi de toate, concluzia generală pentru partida U Cluj – Dinamo din perspectiva antrenorului Nicolae Grigore pune scenariul spectaculos de pe tabelă pe seama hazardului din strategiile desfășurate pe teren:
“Un meci în care s-au tot îmțâmplat lucruri fără a fi anunțate, s-au marcat goluri când te așteptai mai puțin. U Cluj a deschis scorul și a controlat primele 25 de minute, golul lui Bani vine de nicăieri și reintră echipa în joc. I-am simțit pe dinamoviști deblocați chiar și fizic de la acest punct încolo. Mi se păruseră intrați în meci foarte apăsați, dominați de miză. Ulterior, Dinamo marchează pe început de primă repriză și apare apoi eroarea lor de portar. Pentru ca, pe final când nimeni nu se mai aștepta, la 2-3, egalare!”
“Sindromul meciului de 60 de minute”
Pentru Dinamo, partidele durează doar o oră. În 60 de minute, echipa nu pare una de Liga 2, ba pe alocuri chiar arată că nu ar fi nici de play-out Superliga. Dar ce se întâmplă în ultima parte a fiecărui duel pentru „câini”? Și în U Cluj – Dinamo, după ce au întors admirabil de la 0-1, alb-roșii s-au fixat în jurul propriului careu la 2-1. Până la eroarea de portar, s-a simțit clar deja sindromul meciului de 60 de minute. De ce?
O posibilă explicație vine din factorul fizic. Ok, mulți jucători străini care au venit în iarnă după perioade lungi de inactivitate. Dar, totuși, vorbim de 11 jucători pe teren care, aproape ca la un semn, intră într-un mod fricos-sinucigaș, baricadați chiar și când nu miroase a asediu! Cum capotează fizic, toți, dintr-o dată?
Source link