Depistată pozitiv la Roxadustat după ce a pierdut în primul tur al Openului American 2022, Simona Halep a absentat din lumea tenisului timp de un an și jumătate, dar nici revenirea sa în circuit nu i-a oferit prea multe motive de bucurie.
Dincolo de un meci reușit pe jumătate contra Paulei Badosa, la Miami, Halep s-a ciocnit de refuzul organizatorilor de a-i acorda wildcard. Acest lucru s-a întâmplat la Stuttgart, Roma și, mai recent, la Paris, unde fostei campioane din 2018 i s-a refuzat accesul la o invitație pe tabloul principal.
Campioană în 2018 la Roland Garros, Simonei Halep i-a fost refuzat un wildcard, în anul de revenire după suspendare
În exclusivitate pentru Sport.ro, fostul antrenor al Simonei Halep – Artemon Apostu-Efremov – a prezis cu argumente clare că acest scenariu avea să fie foarte probabil, din moment ce între Australian Open, Roland Garros și US Open există înțelegeri reciproce de acordare de wildcarduri pe tablourile principale ale turneelor majore pe care le găzduiesc.
Despre invitațiile oferite în turneele de mare șlem, fostul antrenor al Simonei Halep, Artemon Apostu-Efremov a vorbit cu claritate în emisiunea Poveștile Sport.ro, în care a explicat cum se împart acestea.
Obligații reciproce între Melbourne, Paris și New York, în ce privește wildcardurile
-
Acestea prioritizează jucătoarele din țările organizatoare și scad Simonei Halep șansele de a primi o invitație.
În contextul în care daneza Caroline Wozniacki a susținut la Miami că jucătorii acuzați de trișare ori dopaj nu ar mai trebui să primească invitații la turnee, Artemon Apostu-Efremov a declarat următoarele, în exclusivitate pentru Sport.ro:
„Fiecare are dreptul la părerea lui. Invitațiile se dau de către organizatori. Dacă ea așa consideră, e dreptul ei. Nu înseamnă că asta va influența vreun pic decizia organizatorilor.
Sunt turnee care vor dori să îi ofere Simonei wildcard, iar altele nu vor dori sau nu vor putea. De exemplu, la Grand Slam, ele sunt decise mult mai devreme, au niște obligații, niște schimburi de făcut cu Australia, cu SUA – cum e cazul turneului de la Roland Garros.
Doar Wimbledonul are o politică autonomă; celelalte cooperează. Fiecare are dreptul la părerea lui. Nu trebuie să o judecăm, putem să o acceptăm,” a afirmat Artemon Apostu-Efremov, în dialogul purtat cu jurnalistul Andru Nenciu.
Artemon Apostu-Efremov colaborează în prezent cu Anca Todoni și i-a fost antrenor Simonei Halep în 2020, când românca a ieșit câștigătoarea turneului WTA 1000 de la Roma.
Inclusiv Virginia Ruzici a vorbit despre refuzul parizienilor de a onora fosta campioană printr-un wildcard pe tabloul principal.
„Cred că cel mai greu i-a fost să realizeze că organizatorii turneului nu i-au putut da o invitație. Dar pe de altă parte, m-am pus în locul organizatorilor, în locul Federației, și am văzut că toate wildcardurile au fost date pentru jucătoare franceze și câte una din SUA și Australia.
Îmi pare rău pentru Simona, dar pot înțelege pe toată lumea. Sper să mai poate juca la Roland Garros în viitor. Și poate primește un wildcard la Wimbledon”, a mai spus Virginia Ruzici pentru Tennis Actu.