Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și profesori din mediul universitar arată că 1,8 miliarde de oameni de pe glob riscă să dezvolte boli grave dacă nu fac activitate fizică suficientă. Aceștia avertizează că dacă tendința se menține, nivelurile de inactivitate ar putea ajunge la 35% până în 2030, iar lumea este în prezent departe de a atinge obiectivul global de reducere a inactivității fizice până în 2030.
În cadrul studiului publicat în revista The Lancet Global Health, cercetătorii au subliniat că inactivitatea fizică îi expune pe adulți la un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, diabetul de tip 2, demența și cancere precum cel de sân și de colon. „Aceste noi constatări evidențiază o oportunitate pierdută de a reduce cancerul și bolile de inimă și de a îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea prin creșterea activității fizice”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Cele mai ridicate rate de inactivitate fizică au fost înregistrate în regiunea Asia-Pacific cu venituri ridicate (48%) și în Asia de Sud (45%), iar în alte regiuni, nivelurile de inactivitate variază între 14%, în Oceania, și 28%, în țările occidentale cu venituri ridicate.
La nivel global, studiul arată că femeile sunt mai inactive fizic decât bărbații, cu o rată de 34% față de 29%, iar persoanele cu vârsta de peste 60 de ani fac mai puțină mișcare decât adulții.
Pe de altă parte, studiul arată și rezultate promițătoare în rândul unor țări. Aproape jumătate din țările lumii au înregistrat unele îmbunătățiri în ultimul deceniu, iar 22 de țări au fost identificate au șansa de a atinge obiectivul global de reducere a inactivității cu 15% până în 2030, dacă tendința lor continuă în același ritm.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca adulții să aibă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă, sau echivalent, pe săptămână.
Source link