Atunci când nu lucra pentru a dezlega misterele găurilor negre, a mecanicii cuantice sau a relativității, Stephen Hawking scria cărți precum “O scurtă istorie a timpului”, în care explica originea Universului.
În autobiografia sa publicată în 2013, omul de știință oferea 5 lecții despre cum să devii un geniu. Deși nu sunt sfaturi științifice, ele sunt date de cel mai popular om de știință al secolului XXI, așa că nu merită ignorate.
1. Nu lucra prea mult la școală!
Hawking susținea că atitudinea predominantă a studenților de la Universitatea Oxford era anti-muncă. A calculat că a învățat aproximativ 1000 de ore în cei trei ani petrecuți acolo, cam o oră pe zi.
2. Nu rata oportunități doar pentru că te simți prea cool pentru ele!
Abordând un aer de plictiseală și simțind că nimic nu merită un efort, Hawking a schimbat această atitudine datorită bolii sale. Realizând că viața merită trăită și că există multe lucruri de făcut când ești pus în fața posibilității unei morți timpurii.
3. Nu te complica!
Când a scris “O scurtă istorie a timpului”, Hawking a renunțat la jargon și formule matematice pentru a face știința accesibilă tuturor. El credea că majoritatea oamenilor sunt interesați de cum funcționează Universul, dar nu înțeleg ecuațiile matematice. Așa că a încercat să descrie aceste concepte folosind analogii familiare și diagrame simple.
4. Distrează-te!
Hawking este cunoscut pentru personalitatea sa jovială și pentru pariurile pe care le-a realizat cu alți oameni de știință. Unul dintre aceste pariuri s-a legat de “paradoxul informației” cu John Preskill. Savantul credea că informația devorată de o gaură neagră rămâne ascunsă pentru totdeauna, dar ulterior a descoperit că o parte din acea informație se întoarce la evaporarea găurii negre.
5. Nu îți pierde speranța!
Diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică când avea puțin peste 20 de ani, Hawking a luptat cu boala care i-a afectat mobilitatea și vorbirea. Cu toate acestea, el considera că boala nu i-a afectat grav munca științifică, ba chiar a fost un avantaj pentru că a putut să se dedice complet cercetării.
Sursa: Newsweek
Source link